Japonija - išskirtinės literatūros šalis

Japonija - išskirtinės literatūros šalis

Japonija pasižymi ilga ir turtinga literatūros istorija. Iki šios dienos ji yra išskirtinė ir lengvai atpažįstama. Kas daro ją tokią išskirtine? Keli dalykai.

 

1. Japonijos autoriai nelinkę pasakoti žmogaus istorijos nuo a iki ž. Dažniausiai jie pasirenka trumpą gyvenimo atkarpą, taip atskleidžia istoriją, bet išlieka paslaptingi.

 

 

2. Didelę dalį žymios Japonijos literatūros užima moterys. Jos rašo atviru ir skaudžiu stiliumi apie nelaimingą meilę, praradimus, vienišumą ir izoliaciją.

Nors Kafkiškasis žanras kilęs nuo Franz Kafka, jį, galima sakyti pasiglemžė japonų autoriai, kuriems labai prie širdies yra praskleisti samdomo, sunkiai gyvenančio, vienišo žmogaus kasdienybę, įpinti joje keistus, sunkiai paaiškinamus įvykius bei žodžiu kovoti prieš sistemą.

 

Sayaka Murata

Sayaka Murata

 

3. Šiuolaikinė Japonijos literatūra prasidėjo nuo Natsume Soseki, kurio romanas I Am a Cat yra laikomas mylimiausiu Japonijos kūriniu iki pat šių dienų.

 

5. Žymiausių Japonijos autorių sąrašas neišsemiamas, štai čia keli labiausiai minimi vardai: Natsume Soseki, Yukio Mishima, Kobo Abe, Junichiro Tanizaki, Ryunosuke Akutagawa, Osamu Dazai, Yoko Ogawa, Haruki Murakami, Kenji Nakagami, Hiromi Kawakama, Shusako Endo, Mieko Kawakami, Yoko Tawada ....

beje, siūlau prisiminti, kad daugelis senesnių romanų yra išversti į lietuvių kalbą tik toli nugrūsti dėl seno leidimo, todėl jei ketinsite susipažinti su Japonijos literatūrą, labai siūlau prisiminti ir senas, skaitytas knygas.

 

 

IR PABAIGAI

 

ĮDOMUS FAKTAS - būtent japonų autorės Murasaki Shikibu (tai moters slapyvardis, tikrasis vardas nėra žinomas) romanas The Tale of Genji yra laikomas pirmuoju parašytu romanu pasaulyje. Jis datuojamas apie 1003 metus.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.